Monday, January 10, 2011

Esker Haus (Haus Holzer) | Plasma Studio

New rooftop appartment- San Candido, Italy
completed November 2006
Esker Haus (esker=stratified geological formation) is a self-contained residential unit placed on top of an existing house from the 1960s.
The project has been developed as a parasite which started from adopting the structure of the host and gradually differentiated into its own unique organization and morphology.
The project is formed by a series of steel and timber frames that deform to recreate the smooth hillsides of the surrounding dolomites. This partly accessible roofscape also determines the spatial character inside- the spaces are enfolded by an angular and dynamic series of planes creating new and ever-changing perspectives and spatial constellations.

The unique stratified morphology and construction system started off from projecting each step of the external staircase as a modulor that then was proliferated as frames. These frames enable the subsequent deformation and softening of the overall geometry.

The split level organization leads to the lengthening of parts of the stairs to form a topography for informal occupation. The overall spatial character is that of an echelon with a diffusion of functions and conditions where inside and outside, above and below become gradient zones of varying intensity. These interleave as a loop that transgresses from the most private zone of bedroom and bathroom via kitchen, dining and living rooms towards the more public and exposed territory of the various terraces.

The interior spaces are the reflection of the exterior geometry with folded planes accentuating the flow through the open split-level plan.

The interior is designed as a transgression from the Cartesian orthogonal layout (determined in part by the structure below and functional requirements) towards the softer fluid morphology of the roofscape.

Via Plasma Studio

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...