Tuesday, February 1, 2011

RE-DEVELOPMENT OF FORMER HOSPITAL | THE NEW HOUSING CITY, RIVA DEL GARDA | ATENASTUDIO+3TI PROGETTI ITALIA +KREJ ENGINEERING



Architects:
ATENASTUDIO, Rossana Atena, Marco Sardella

Location: Riva del Garda, Italy
Collaborators:
ATENASTUDIO | Nicoletta de Felice, Mario Gaudio, Francesca Gregori, Paride Piccinini, Gezim Bono
Krej engineering s.r.l | Roberto Rella, Mario Miorelli, Giovanni Rosà, Sisto Avi, Paolo Avi, Denis Cipriani, Gianluca Testoni, Mara Cembran
Consultants : Render | Modostudio
Project Area: 9998  sqm
Built Area : 6777 sqm
Project Year: 2010
International Competition  | 2nd Prize 

© ATENASTUDIO
Our friends from ATENASTUDIO shared with us one of their last projects for the re-development of the former Hospital area in Riva del Garda, Italy.

ATENASTUDIO is a research and a design practice based in Rome, working in the fields of architecture and urbanism. The studio was established by Marco Sardella and Rossana Atena.

ATENASTUDIO has been strongly involved on several designs projects and international competitions with professionalism and thorough experience of architecture, advanced technologies, landscape, urbanism and interior design.Their skills are constantly being developed through new projects and through exchange with experts and specialists.

As part of a continuous process of research and academic involvement, ATENASTUDIO has been invited to deliver lectures, presentations and conferences on an international level, has had the opportunity to exhibit its work and research at various exhibitions in Italy, Spain, Germany and China, and has received many awards winning competitions and prizes.


Here the description of the project kindly provided from the studio:

© ATENASTUDIO

The site of the competition is placed on the edge of the historic fabric with important architectural ruins, but it has no direct visual and functional relationship with the surrounding urban areas.


© ATENASTUDIO
The new building design develops along three main urban directions that acting as an ordering element of the surrounding construction site, takes up a series of alignments with the existing buildings.  

© ATENASTUDIO
The project idea was articulated by setting a unique functional building with the existing RSA, both for the continuity of the services and for the "public" feature reasons. The building of the existing RSA then becomes part of a more large-scale development, giving rise to volumes generated from a single axis that distributes facilities with different orientation towards the north side. 

© ATENASTUDIO
© ATENASTUDIO
The volumetric articulation of the new building pays particular attention to the bio-climatic aspects: the morphological shape of the surrounding area, with the mountains on the West side and the cyclic dominant winds with South-North direction affect strongly the new RSA building. The design and the orientation of the new building rise from the necessity to protect the inner courtyard from the afternoon winds in order to define gardens and private areas open towards the north direction from which also the scenery views of the Sarca Valley is emphasized.  

© ATENASTUDIO
© ATENASTUDIO
© ATENASTUDIO
The building is characterized by its strong materiality and plasticity; its monolithic aspect generates recognizability, domestic appearance and difference at the same time: the building sets up continuous relationship between the emptiness of the courtyards and the elevation system made by several loggias and openings. 

© ATENASTUDIO

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...